De nieuwe vaste expositie over de schansenkrijg in de 80-jarige oorlog begint langzamerhand zijn definitieve vorm te krijgen. De expositie wordt op zaterdag 29 augustus om 9.30 uur geopend door de Commisaris van de Koning, en zowel op zaterdag als op zondag op van 10:30 tot 16.00 uur te bezichtigen.

Basis voor de expositie vormen de panelen waarop  de geschiedenis van de molen en van de slag bij Noordhorn in woord en beeld wordt verteld. ‘’Maar we willen de bezoeker ook iets van de tijdgeest laten beleven door een aantal voorwerpen te tonen. Voorwerpen uit het dagelijks leven in die tijd en voorwerpen die getuigen van de strijd die hier is  gevoerd ”, aldus Willy.

Hoewel definitieve keuzes nog moeten worden gemaakt, zijn er ook  voorwerpen te zien die in de omgeving van Noordhorn zijn gevonden. Daar heeft de Vereniging van vrijwilligers in de archeologie (AWN) onderzoek gedaan. Die vondsten zijn onlangs overgedragen aan het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis.

 

Ernst Taayke

Ernst Taayke

Isabel

Isabel van de Velde

 

 

 

 

 

 

 

Ernst Taayke, beheerder: “In het depot worden vondsten uit Groningen, Friesland en Drenthe ingeschreven en opgeborgen. Er liggen in Nuis een paar miljoen vondsten, verdeeld over ruim 200.000 inventarisnummers. Na inschrijving zijn ze toegankelijk voor onderzoek of kunnen ze in bruikleen worden gegeven aan musea of uitgeleend voor tijdelijke exposities.”

Voor Willy is een molen als plek voor een expositie een regelrechte uitdaging. Willy: “Je zit niet alleen met de beperkte ruimte maar een molen is een levend iets. De molen beweegt als hij draait en er is geen klimaatbeheersing of verwarming. Hele kwetsbare of kostbare voorwerpen kun je er daarom niet exposeren. Maar gelukkig zijn er hele leuke voorwerpen te zien. Dan denk je: goh, dat heeft iemand een paar honderd jaar geleden hier in deze omgeving gedragen of gebruikt. Dan wordt geschiedenis opeens heel tastbaar.“