In 2015 verscheen het prachtige stripboek ‘Verschanst in de tijd’, waarin de bekende striptekenaar Meinte Strikwerda de Slag bij Noordhorn in beeld bracht vanuit het perspectief van een 11-jarig meisje. Dit meisje, Marieke, gaat terug in de tijd naar het jaar 1581 en maakt daar de echte Slag mee die plaatsvond tijdens de 80-jarige oorlog. Het boek was niet aan te slepen en daarom is inmiddels een tweede editie uitgekomen met een softcover. Deze is te verkrijgen via uitgeverij Personalia en vanaf 2018 ook te koop bij de Molen Fortuna.

Het is niet alleen een geschiedenisverhaal: dit boek gaat óók over vriend- en vijandbeeld en hoe de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaar. Mislukkingen en nederlagen horen daar niet in thuis.
In ons land waren de overwinnaars de troepen van Oranje. De slag bij Noordhorn geldt als een nederlaag; geen wonder dat de meesten van ons hier nooit van hadden gehoord. Maar ook lees je dat de soldaten van Spanje anders waren dan je dacht – en dat geldt al helemaal voor de soldaten van Oranje. Waarom weten zo weinig mensen dat er allemaal Schotten meevochten? Op een toegankelijke manier worden het heden en het verleden van deze regio aan elkaar geknoopt.


Het boek sloeg zo aan, dat de gemeente Zuidhorn besloot om alle kinderen van groep 7 en 8 te laten kennismaken met dit stuk geschiedenis. In onze tijd is het belangrijk dat leerlingen lezen over de eigen regiogeschiedenis. En ook het idee dat vrienden en vijanden heel anders in elkaar kunnen blijken te zitten dan gedacht, is een les die actueel blijft. Voor wie meer wil weten over de achtergrond van de slag heeft historicus René van Iterson een voorwoord geschreven.

Klik hier voor meer informatie over de totstandkoming van het stripboek in beeld en geluid.