Op donderdag 2 juli 2015 was de officiële ‘aftrap’ van de vernieuwde  Schansenfietsroute.  Jan Oomkes , voorzitter van de Toeristische Ondernemersvereniging Westerkwartier(TOVW), en bestuurslid van Stichting Schansenkrijg Gerda Jaarsma leverden de folders af bij de partners Tante Til te Enumatil, Camping/Jachthaven Briltil en Museum Blik, trommel en oudheden in Niezijl.

IMGP3072_JanO _bij Tante Til EnumatilDe folders werden enthousiast ontvangen, men was blij hoe mooi het product was geworden en vooral: zo is goed te zien dat de streek heel veel te bieden heeft.  Jan Oomkes  en  Gerda Jaarsma(molengids van de Fortuna te Noordhorn) werden overal  gastvrij onthaald op ijs, water of koffie met een lunchhapje en dat was uiteraard ook zeer welkom.  Maar Jan had niet anders verwacht: Gastvrijheid staat voorop bij de toeristische ondernemers van het Westerkwartier.

De andere drie partners zijn B&B Groningen Buiten te Zuidhorn, Kerkje en theehuis Harkema, Den Ham en  Café/restaurant Eisseshof te Niehove. Daar zijn gisteren al pakketjes  folders afgeleverd.

Binnenkort liggen de folders ook in zes verspreidingspunten van de TOVW en andere toeristische en erfgoed-instellingen in de weide omgeving.  Verder is de route te downloaden en zijn er links voor gebruik op smart-phone en GPS.

Deze route, die loopt van Noordhorn, via Enumatil naar Aduarderzijl en Niezijl terug naar Noordhorn, is gepubliceerd als informatieblad met historische feiten en weetjes over de plekken, waar in de 80-jarige oorlog schansen(aarden verdedigingswerken) zijn geweest. Op bepaalde plaatsen langs de route staan ook nog (ANWB-)informatieborden over de lokale geschiedenis.

Start en finish is Noordhorn, waar deze zomer op allerlei manieren de vergeten Slag bij Noordhorn de aandacht krijgt, die deze volgens historici verdient.  Momenteel wordt in molen Fortuna onder andere hard gewerkt aan de permanente tentoonstelling over de schansenkrijg in het Westerkwartier en de betekenis hiervan voor onze vaderlandse geschiedenis.

 

Schansroute Noordhorn-Aduarderzijl