Een van de manieren om belangrijke historische gebeurtenissen te herdenken is in de vorm van een monumentaal aandenken. Fiona Zondervan, lokale kunstenares, kreeg de opdracht een een herdenkingsplaquette te ontwerpen en maken die aan de Molen Fortuna zal worden bevestigd.

Fiona vertelt zelf hoe ze tot haar bijzonder ontwerp kwam:
‘Met een zeer boeiend historisch verhaal kwam Drewe Schouten ander half jaar geleden bij mij op mijn atelier.
Ik heb hier, na een reeks bijeenkomsten en nader onderzoek, het volgende uit gedistilleerd.

In woorden; slag om .. , oorlog, schansen, werktuigen, man en paard, molen(berg), Spanjaarden, Staatsen, graven en stadhouders, heroïek, onderspit.

In beelden;
gravures, tekeningen, grafmonumenten, tegeltjes, wapenschilden, landkaarten.

Mijn insteek; een plaquette die leest als een stripverhaal, met vormen(taal) uit andere tijden die nu ook aanspreekt voor jong en oud. Ter herinnering aan een slag (die dramatisch was) voor Noordhorn en bewoners. En om de molen te herinneren, de slag is op en rondom een molenberg uitgevoerd.

De vorm; Een vierkante plaat waar een ruit in is geplaatst die de vorm van een schans heeft(in die tijd speelden veel slagen zich rondom schansen af). De Molenberg is een begraafplaats met een treurwilg. De namen van de belangrijkste legerleiders zijn erin verwerkt en een deel van het wapenschild, met trotse leeuw, van  graaf Willem Lodewijk. Verder zijn er afbeeldingen verwerkt zoals; schilden, vaandels , vlaggen en vlegels.
Mijn specialiteit is beelden van dieren dus verwerkte ik er  twee ruiters te paard in reliëf in. De molenwieken met tekst geven het geheel zijn spannende vorm. De plaquette is op een vrije manier geboetseerd en zal worden uitgevoerd in brons. Brons heeft een grote uitstraling en kan op zo’n manier gepatineerd(gekleurd) worden dat afbeeldingen en achtergrond nog meer zullen gaan leven, en tot de verbeelding zullen gaan spreken.  ‘

Zie ook: www.fionazondervan.nl