Tentoonstelling

Sinds eind  augustus 2015 is een permanente tentoonstelling geopend in de Molen Fortuna in Noordhorn. Basis voor de expositie vormen de panelen waarop  de geschiedenis van de molen en van de slag bij Noordhorn in woord en beeld wordt verteld. Op de bovenste verdiepingen van de molen demonstreren de molenaars hun werk en geven hier graag uitleg over.

Openingstijden: april t/m oktober op zaterdag van 10-16 uur of op afspraak.

Download hier de flyer over de tentoonstelling

zie ook: Koren- en Pelmolen Fortuna, Noordhorn.

 

 

De Molen Fortuna heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Noordhorn. Ten tijde van de Slag in 1581 fungeerde een voorloper van de molen als ‘fourageplaats’, en als uitvalsbasis van Verdugo, de Spaanse  legeraanvoerder. Het project ‘Verschanst in het Westerkwartier’ is dan ook opgezet om het 125 jarig bestaan van de huidige molen te vieren. Aan de hand van informatie uit historisch en archeologisch onderzoek en met behulp van door amateurdetectoren gevonden artefacten is een permanente tentoonstelling ingericht. Op een commando-tafel kunnen kinderen de ‘slag’ naspelen met LEGO-figuren.

Naar aanleiding van de nagespeelde Slag bij Noordhorn (augustus 2015) is een film gemaakt. Deze film is vanaf het voorjaar 2016 ook te zien in de tentoonstelling.

De Molen Fortuna is onlangs door vrijwilligers opgeknapt om plaats te bieden aan de tentoonstelling over de schansenstrijd.  Willy van der Schuyt heeft de inhoudelijke inrichting op zich genomen. De tentoonstelling is op boeiende wijze vormgegeven met het verhaal van de schansenkrijg op een aantal aansprekende panelen met platen uit de tijd van de 80-jarige oorlog, een vitrine met objecten die in de omgeving zijn gevonden, oorlogstuig en voorwerpen uit het dagelijks leven en toelichtende teksten.  Ook de historie van de molen Fortuna en haar molenaars komt in de tentoonstelling aan de orde en is er ruimte voor educatieve activiteiten rond het thema “Vriend en vijand”.