Stripverhaal

Verschanst in de Tijd

Het project ‘Verschanst in het Westerkwartier’ wordt letterlijk in beeld gebracht in een stripverhaal. Meinte Strikwerda, grafisch ontwerper/illustrator en werkzaam als docent bij het Noorderpoort heeft hard gewerkt aan het beeldverhaal met de titel ‘Verschanst in de tijd’. Het verhaal speelt zich af in de tijd van de 80-jarige oorlog, en beoogt een breed publiek – ook zeer geschikt voor kinderen- bewust te maken van het leven van de gewone mens in die tijden van oorlog. Ook wordt op ludieke wijze de link met actualiteit gelegd. De strip is op 20 november 2015 gepubliceerd door Uitgeverij Personalia in Leens, en te koop bij elke (strip)boekhandel en via bol.com.

Vrienden van de Slag en mensen die het boek voor 31 augustus besteld hebben ontvangen binnenkort bericht. Voor vragen kunt u mailen met stripboek@schansenkrijg.nl.

Bekijk hier het filmpje waarin Liefke Knol laat zien hoe dat nu in zijn werk gaat, zo’n historisch beeldverhaal maken.

Het doel van de strip is, naast het in beeld brengen van de slag bij Noordhorn, interesse te wekken bij een breed publiek voor de geschiedenis van deze regio. Bij volwassenen maar ook bij kinderen. Een strip is daar bij uitstek heel geschikt voor”, vertelt Meinte, terwijl hij achter zijn tekentablet en beeldscherm zit.

P1080204

Van heden naar verleden
Dat Meinte is gevraagd voor het maken van het stripverhaal is niet toevallig. “Ik ben geboeid door geschiedenis in verschillende perioden en regio’s. Iemand van het comité van aanbeveling kende mijn werk en tipte het bestuur van de stichting Schansenkrijg. ”

Informatie verzamelen, veel gesprekken met deskundigen, re-enactors en lokale bewoners gingen vooraf aan het eigenlijke tekenwerk. “Ik heb eerst een plot geschreven met als onderliggend thema het vriend en vijand beeld. Ook is er een link naar onze huidige tijd. Het plot is voorgelegd aan een aantal mensen. Het verhaal moet natuurlijk wel historisch correct zijn. Maar ook de tekeningen van bijvoorbeeld soldaten en hun uniformen en bewapening moeten kloppen.”

Monnikenwerk in digitaal tijdperk
Het tekenen doet Meinte digitaal op een speciale tablet. “In het begin moest ik erg wennen aan deze manier van tekenen maar het gaat sneller dan dat je op papier tekent. Groot voordeel is dat je als het ware de tekeningen over de pagina’s kunt componeren. Maar het blijft monnikenwerk dat erg veel tijd vraagt. De meeste voldoening haal ik uit het moment dat het stripboek klaar is. Een echt boek in handen hebben, geeft een andere beleving dan op de computer.

P1080205

Volgens Meinte hebben historische beeldverhalen absoluut toekomst. “Je ziet steeds vaker dat er weer historische strips gemaakt worden. Wat dat betreft hoop ik dat ‘Verschanst in de tijd’ in Nederland navolging krijgt.