Educatief aanbod voor scholen

Vriend en Vijand – Erfgoedproject groep 7/8

Erfgoedpartners is een educatief programma aan het ontwikkelen voor groep 7/8 over de vergeten slag bij Noordhorn (september 1581). Aan de hand van het thema Vriend en Vijand wordt de slag bij Noordhorn onderzocht in de Noordhornse molen Fortuna. Dit wordt gedaan met behulp van historische bronnen en voorwerpen.De slag bij Noordhorn (1568 – 1594) maakt onderdeel uit van de tachtig jarige oorlog, een  onderwerp dat in elke lesmethode voor geschiedenis behandeld wordt. Het doel was de  verovering van de stad Groningen door de Staatsen. Het gaat dus om een stukje van de vaderlandse geschiedenis dat in de eigen achtertuin heeft plaatsgevonden!

In drie lessen leren de leerlingen over de Slag, de verschillende standpunten van betrokkenen en over de betekenis van de Molenberg in de slag. Er wordt een bezoek gebracht aan de spiksplinternieuwe tentoonstelling (eind zomer 2015) in de molen Fortuna en in de creatieve verwerkingsopdracht onderzoeken de leerlingen de diverse standpunten en leren deze op persoonlijke wijze door te vertellen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van animatietechnieken. De leerling maakt kennis met de geschiedenis van zijn eigen omgeving, leert dat er meerdere standpunten zijn en leert dit over te dragen. De slag bij Noordhorn komt tot leven!

Tijdsinvestering
De voorbereidende les op school, over wat een vriend of vijand is duurt, een uur. Deze les wordt door een erfgoedjuf- of meester gegeven. Het bezoek aan de molen en de (aansluitende) verwerkingsles duren samen ongeveer 2,5 uur

Voorbereiding
De leerkracht krijgt een voorbereidende brief toegestuurd. Het belangrijk is dat de leerlingen, als ze daarover beschikken, een camera meenemen naar de molen. En de docent een usb stick

Boeken
De kosten bedragen €175,- per groep. Vanaf september 2015 telefonisch op 06 20421838 of via joke@fonkeldorp.nl. Vanaf januari 2016 lopen de boekingen via de website van Cultuur click Groningen.

Met dank aan het samenwerkingsverband Cultuureducatie met Kwaliteit Groningen en de financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie, de gemeente en de provincie Groningen.

 

 

logo_cmk_groningen_v02 groot